ANWB AutoMaatje Staphorst

Inwoners van IJhorst, Staphorst en Rouveen kunnen gebruik maken van ANWB AutoMaatje Staphorst.
Een vrijwillige chauffeur in bezit van eigen auto vervoert u naar uw plek van bestemming.
Desgewenst wordt u van deur tot deur begeleid en ondersteund.
Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. Het kan ook gewoon voor leuke uitjes als een bezoekje brengen bij familie of vrienden, naar de kapper, boodschappen doen of gezellig winkelen.
Om gebruik te maken van ANWB Automaatje hoeft u alleen maar contact op te nemen met ANWB Automaatje Staphorst. (u hoeft geen lid te zijn van de ANWB)
ANWB AutoMaatje Staphorst is bereikbaar op:
06 – 518 008 55 of automaatje@sws-staphorst.nl

 

Zo werkt ANWB Automaatje Staphorst op hoofdlijnen:

 • Heeft u vervoer nodig? Neem dan 2 dagen van tevoren contact op met ANWB Automaatje Staphorst
  via 06 – 518 008 55
 • Hierna zoekt de rittenplanner een vrijwilliger uit de poule van chauffeurs die u, op het door u gewenste moment, wil rijden.
 • De rittenplanner belt u terug als er een vrijwilliger beschikbaar is en geeft de globale hoogte van de verschuldigde onkostenvergoeding aan. Per 21 maart 2022 is dit(vanwege de verhoogde brandstofprijzen)
  € 0,35 per kilometer, gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger, vermeerderd met de eventuele parkeerkosten. 23 mei 2022 wordt opnieuw gekeken naar de prijzen en geëvalueerd. Hierbij verliezen we de doelstelling van ANWB AutoMaatje niet uit het oog: betaalbaar vervoer bieden voor minder mobiele mensen die geen goed vervoersalternatief hebben.
 • Op het afgesproken tijdstip meldt de vrijwilliger zich bij u en gaat u samen op stap. Bij korte ritten zal hij/zij vaak bij u blijven. Zit er veel tijd tussen de heen- en terugrit, meer dan 45 minuten? Dan maakt hij/zij een afspraak wanneer hij/zij weer klaar staat voor de terugreis.
  In de auto geldt dat er per 23 maart 2022 geen limiet meer wordt gesteld aan het aantal mensen dat samen in de auto kan. SWS zal hierin het protocol volgen welke is opgesteld door de ANWB.
 • U betaalt de onkostenvergoeding na de rit rechtstreeks aan de vrijwilliger. Via een bonnenboekje wordt de kilometerstand van de rit genoteerd. De kilometerstand start vanaf het woonhuis van de chauffeur tot en met de plaats van bestemming en voor een retour geldt: vice versa.
 • U hoeft geen lid te zijn van de ANWB om gebruik te maken van ANWB Automaatje

Meedoen als gebruiker ANWB Automaatje Staphorst
Voordat u een rit aanvraagt dient u zich aan te melden als gebruiker voor deze vervoersdienst. Er volgt dan een bezoek waarbij de werking van de vervoersdienst persoonlijk uitgelegd wordt.
De bezoeker zal u vervolgens aanmelden als gebruiker van de ANWB Automaatje vervoersdienst.
Om u aan te melden als gebruiker kunt u bellen: 06 – 518 008 55 of mailen: automaatje@sws-staphorst.nl

Vrijwillige chauffeur worden voor ANWB Automaatje Staphorst
De vrijwilligers zijn plaatsgenoten die hun eigen auto gebruiken als vervoermiddel. Elke rit is meer dan vervoer alleen. Het betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. Het brengt buurtgenoten weer samen. Vaak gaan de vrijwillige chauffeurs mee op doktersbezoek of om boodschappen te doen.

Meer dan duizend vrijwilligers in Nederland doen mee. De meesten zijn chauffeur. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze beschikbaar zijn.
Op die manier is het voor mensen met een drukke agenda eenvoudig om mee te doen. En het is nog gezellig ook. Want eigenlijk is elke rit een nieuwe ontmoeting met een verhaal.
Wilt u zich als aanmelden als vrijwillige chauffeur voor ANWB AutoMaatje Staphorst?
Wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Marlies Vedder , coördinator van ANWB AutoMaatje Staphorst via info@sws-staphorst.nl of 0522-465143.

De volgende filmpjes geven een duidelijk beeld van ANWB Automaatje: