Documentaire ‘Goede Buren’ en een goed gesprek
Op woensdagavond 2 oktober 2019 vindt in Staphorst een speciale vertoning plaats van de documentaire ‘Goede Buren’ met na afloop een Goed Gesprek over de aanpak van eenzaamheid in Staphorst. Goede Buren is een aangrijpende, hartverwarmende documentaire over ouder worden en eenzaamheid die een toegankelijk, realistisch en concreet handvat biedt om in gesprek te gaan over de aanpak van eenzaamheid.
Goede Buren is geen film die zegt hoe het moet, wat goed of fout is, maar is een film die vragen stelt en uitnodigt tot discussie.

Goed Gesprek
De vertoning van (een korte versie van) Goede Buren wordt gevolgd door een Goed Gesprek. Na afloop van de film gaat gespreksleider Trees Flapper, procesinspirator en (ervarings)deskundige in bestrijding van eenzaamheid, in gesprek over de documentaire en de aanpak van eenzaamheid in Staphorst. Goede Buren + Goed Gesprek is onderdeel van de nationale campagne Een tegen Eenzaamheid, geïnitieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deze avond is bedoeld voor professionals, vrijwilligers en inwoners met een taak in de kerk.
We gaan in gesprek over wat u, als professional, als vrijwilliger en als mens kunt bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid.
Het is de bedoeling dat bezoekers aan het eind van de avond hebben nagedacht over hoe ze eenzaamheid kunnen herkennen en welke stappen ze kunnen nemen om eenzaamheid bij een ander te verminderen.

De avond wordt georganiseerd in het kader van de ‘Week tegen de Eenzaamheid’. Een aantal kerken, jongerenwerk, vluchtelingenwerk en SWS hebben de handen ineengeslagen om in die week een aantal activiteiten te organiseren rondom het thema eenzaamheid. Deze avond is één van de activiteiten.

De avond vindt plaats in het Dienstencentrum, Berkenlaan 1 in Staphorst en begint om 19.30 uur.

Opgave vooraf is noodzakelijk en kan via onderstaande roze knop.

De film Goede Buren
Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Goede Buren was een publieksfavoriet op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), waar de film in november 2018 in première ging.

Opgeven

Gegevens

Tijd
Datum
Kosten

Locatie