Zeven tips van brandweerman Roel
Brandweerman Roel Koning van Veiligheidsregio IJsselland ging mee met het 100e huisbezoek van het Vitaal & Veilig Thuis Staphorst project. Hieronder deelt hij zijn tips over brandveilig wonen.

 

Vluchten bij brand
Maak een vluchtplan. Bepaal de vluchtroute en spreek af wie de medebewoners en huisdieren meeneemt. Houd vluchtroutes vrij van obstakels.

Rookmelders
Plaats een rookmelder en zorg dat deze goed hoorbaar is. Voor slechthorenden is er een versterker beschikbaar of bijvoorbeeld een lichtflitser. Ook zijn er trilunits verkrijgbaar die onder het hoofdkussen kunnen worden geplaatst.

Vlam in de pan
Verlaat nooit de keuken als je aan het koken bent. Mocht je toch even uit de keuken weg moeten terwijl het gas brandt, zet dan de kookwekker als herinnering. Slaat de vlam toch in pan? Blus deze dan NOOIT met water. Sluit de pan voorzichtig af met een passende deksel. Zet vervolgens de afzuigkap uit en draai het gas of de kookplaat uit.

Roken
Steek nooit een sigaret op in een luie stoel of in bed. De kans dat je in slaap valt en de sigaret na smeult is groot.

Lucifers en aanstekers
Bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van (klein)kinderen.

Koolmonoxide
Frisse lucht is belangrijk. Zorg voor voldoende ventilatie en laat uw gasinstallatie jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks.

Stekkerdozen
Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact. Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.

Woningcheck
Wilt u uw eigen woning of die van iemand anders checken op brandveiligheid?
Doe dan de online woningcheck van Brandweer Nederland of download de app ‘Woningcheck’ in de app of playstore.

Bron: Veiligheidsregio IJsselland