Klik op de foto voor de video en abonneer je op ons kanaal

Feestelijke aftrap van ANWB AutoMaatje Staphorst

Wethouder Mussche vervoert eerste deelnemer naar Dienstencentrum

Op woensdagmorgen 8 januari heeft wethouder Mussche de eerste deelneemster van ANWB AutoMaatje Staphorst thuis opgehaald. Samen werden zij feestelijk onthaald bij het Dienstencentrum. Onder toeziend oog van onder andere vrijwillige chauffeurs en rittenplanners, een aantal deelnemers en andere belangstellenden werd er door Marlies Vedder, coördinator van dit project bij SWS, een lange banner uit de kofferbak van de auto van wethouder Mussche gerold. Hiermee werd ANWB AutoMaatje Staphorst officieel gestart.

Feestelijke bijeenkomst

Eenmaal binnen in het Dienstencentrum werden de gasten getrakteerd op taart en koffie. Margje Ponstein, teamcoördinator van SWS sprak haar dankbaarheid uit dat de welzijnsorganisatie dit project kan gaan uitvoeren, volgens haar is er veel vraag naar vervoer en ontmoeting. ‘We merkten dat er enige schroom was om vervoer te vragen, met ANWB AutoMaatje hopen we de drempel te verlagen, de vrijwilligers willen graag aan de slag.’                                                                                                                                             

Xander van Pelt, regiomanager van ANWB Betrokken, gaf aan dat Staphorst de 68e gemeente is die van start gaat met dit vervoersproject.

Xander noemde dat verminderde mobiliteit tot eenzaamheid leidt. In Nederland zijn er ruim 1 miljoen mensen die geïsoleerd raken in hun sociale netwerk door verminderde mobiliteit. Dit vervoersproject brengt mensen met elkaar in verbinding, contact en in gesprek door een autorit. 

Daaropvolgend nam wethouder Mussche het woord en hij zette samen met Marlies Vedder de vrijwilligers van ANWB AutoMaatje Staphorst in het zonnetje met een bloemstukje en een ijskrabber.
Er waren al snel 12 chauffeurs en 2 rittenplanners gevonden die graag iets willen betekenen voor hun mede dorpsgenoten.

Wethouder Alwin Mussche: ‘Uit een onderzoek is gebleken dat ook hier eenzaamheid voorkomt. Ik ben tot op het bot gemotiveerd om mij in te zetten om deze eenzaamheid te bestrijden door projecten zoals deze te ondersteunen.

Eerste ritten al gepland

Volgens Marlies Vedder, coördinator van dit project bij SWS, hebben zich deze week alweer een aantal deelnemers gemeld en zijn de eerste ritten gepland. ‘Maandagochtend begon het gelijk goed met een aantal telefoontjes, inwoners moeten er nog even aan wennen dat ze ons kunnen bellen. Vaak proberen ze het eerst binnen de eigen kring. Dat is niet altijd nodig, als je ons belt weet je voor 99% zeker dat je vervoer krijgt, en de vrijwilligers doen het met veel plezier.’

ANWB AutoMaatje

Voor steeds meer mensen zijn de mogelijkheden om naar buiten te gaan beperkt. Dit kan komen door de leeftijd, gezondheid of door het ontbreken van een auto. Hier wil ANWB AutoMaatje verandering in aanbrengen en mede door hun initiatief kunnen inwoners elkaar helpen.

In meerdere gemeenten in Nederland is ANWB AutoMaatje al van start gegaan. Door samenwerking tussen Stichting Welzijn Staphorst (SWS), gemeente Staphorst en de ANWB kunnen ook in Staphorst minder mobiele buurtgenoten worden vervoerd.

Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. Het kan ook gewoon voor leuke uitjes als een bezoekje brengen bij familie of vrienden, naar de kapper of gezellig winkelen. De chauffeurs ontvangen hiervoor €0,30 per kilometer van de deelnemer.

Wilt u gebruik maken van ANWB Automaatje Staphorst? Kijk op de website van SWS: 

www.sws-staphorst.nl/automaatje of neem contact op via automaatje@sws-staphorst.nl of via het telefoonnummer van ANWB Automaatje Staphorst: 06-518 008 55 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 12:00 uur) 

Vrijwilligers die graag als chauffeur aan de slag willen bij ANWB AutoMaatje Staphorst kunnen zich aanmelden bij Marlies Vedder, coördinator ANWB Automaatje Staphorst bij SWS: m.vedder@sws-staphorst.nl of 0522-465143.