1 januari 2021 start de grootste alcoholpauze van Nederland. Na een maand met feestdagen, is het in de eerste maand van het nieuwe jaar tijd voor een detox. Minder alcohol drinken, voor veel mensen is dit één van de voornemens voor 2021. Maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk om vol te houden…
Net als in 2020, nemen een aantal teamleden van SWS deel aan de campagne IK PAS.

Ik ben Arianne Lagerburg en ik werk als medewerker communicatie en PR bij Stichting Welzijn Staphorst.

In 2021 ben ik ambassadeur voor #IkPas, omdat ik de actie steun. Ik wil graag helpen om een hoop mensen te motiveren om ook de alcohol eens te laten staan. Zelf drink ik vrij weinig, maar wel met eens met feestjes, tijdens de feestdagen. Helaas heb ik in mijn directe omgeving te maken gehad met de nadelige gevolgen van alcoholgebruik. Dat is ook een reden om aan deze campagne mee te werken en mensen bewust te maken van het gebruik van alcohol.
 
Hierbij een aantal tips om je alcoholvrije maand vol te houden.
– Tip 1. Bedenk op welke momenten het niet drinken het moeilijkst is. Verzin wat je kunt doen op zo’n moment.
– Tip 2. Een steuntje in de rug kan erg goed werken: vraag anderen om te helpen.
– Tip 3. Er bestaat een handige app die kan helpen. De Maxx app ondersteunt als je wilt minderen of stoppen met drinken.
Maxx is een zelfhulp-app om iedereen vanaf 18 jaar te ondersteunen bij het minderen of stoppen met het drinken van alcohol en daardoor bij te dragen aan een gezondere levensstijl.
Maxx laat je weten hoe je het doet, moedigt aan en geeft tips. Verder staan er praktische oefeningen, testjes en tips klaar die helpen om je doel te halen. Maxx helpt om persoonlijke doelen te stellen.
Maxx motiveert om het vol te houden
Starten met stoppen of minderen is een goede eerste stap. Het minder drinken volhouden is vaak lastiger.
Ook helpt Maxx je met moeilijke situaties en terugval om te gaan.
Je vindt de Maxx app in de Playstore en Appstore
– Tip 4. Soms helpt het idee dat heel veel mensen tegelijk bezig zijn met hun drankgebruik zoals bij de IkPas campagnes tijdens Dry January en tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen.
– Tip 5. Als je merkt dat minderen of stoppen erg lastig is en je mogelijk ontwenningsverschijnselen ervaart (bijvoorbeeld: trillen, misselijkheid, slecht slapen) adviseren we jouw contact op te nemen met de huisarts. Het is in dat geval verstandig om je deskundig te laten begeleiden.