Een verslag van vrijwilliger Marry de Jong:

Er waren 28 mensen aanwezig in IJhorst.

De dames Hooikamer en haar vriendin mevr. van der Horst hadden op twee tafels heel veel Staphorster kleding uitgestald….hier gingen  ze ons samen op een leuke humorvolle manier van alles over vertellen.

Ze begonnen met : mensen wei kleed ons niet uut hoor…gelach natuurlijk..”

Toen pakten ze een babypop die was ingebakerd in een groene deken en kregen we uitleg hoe het vroeger ging als de baby gedoopt werd…je kon zien aan het halsdoekje of het een jongen  of meisje was…de jongen had een gebloemd halsdoekje om het meisje een geblokte….

Het commentaar uit de zaal: wij dachten net andersom….nee hoor we bint op Staphorst apart, we doen het net even anders..

Nu wordt er een beige deken gebruikt en krijgt de dominee een briefje of het een meisje of jongen betreft….zodat het niet fout kan gaan.

In de kinderwagen hebben zowel meisjes als jongens een rokje aan  met plooien achter.

Dit duurt tot het derde jaar van een jongetje….daarna krijgt hij een broekje aan.

 

Als de kindjes ouder worden en naar school gaan krijgen meisjes een soort muts op…Genaamd de nette…het is een zwart mutsje met aan de voorkant een brede rand

Waar het haar omheen gedaan werd en met spelden vast gezet… .ook was er aan de zijkant een mooie zilveren gesp genaaid…met haar initialen.

Als het meisje 13 werd kreeg ze de volgende en met 18 jaar nog een…ze werden dan aan een cape genaaid….die ze haar hele leven hield.

Ook kreeg een meisje als ze ging trouwen een paar nieuwe zwarte schoenen…hele brede met een grote zilveren gesp, makkelijk konden alle eksterogen en andere voetproblemen fijn bij in …en de mensen konden dan zien…o ze heeft nieuwe schoenen,  ze gaat volgende week trouwen.

 

Op dit moment zijn er nog  400 vrouwen in de dracht….en nog maar 4 mannen.

 

Toen de mannen na de oorlog uit Indië kwamen….waren er moeders die een hele nieuwe garderobe hadden gemaakt voor hun zoon…maar o schrik , zoon wilde het niet meer aan …vanaf nu doe ik burgerkleren aan, zo ging het met de meeste mannen, vandaar nu het lage  aantal…

 

Aan het eind van de middag vroegen de dames twee vrijwilligers die ze mochten aankleden, Roelof Ezinge en Willy de Boer waren beschikbaar….zo werden ze een heel mooi Staphorster paar….

 

Willy bedankte de dames hartelijk voor de hele leuke leerzame middag, ze kregen een mooi bloemstukje en een bon.

 

Daarna ruimden ze alles weer keurig opgevouwen en met bandjes erom,  in de dozen.

 

Marry de Jong, vrijwilliger van SWS