Staphorst, 8 oktober – Op de weekmarkt van woensdag 6 oktober zijn er 2 speculaaspoppen uitgedeeld met de opdracht en vraag: “deel een koek met een bezoek”. Dit werd gedaan in het kader van de landelijke Week tegen Eenzaamheid.

Met wie heb jij deze koek gedeeld? We horen graag jouw verhaal. Laat ons weten hoe het was en hoe het verder gaat. Kijk eens naar wat jij kunt doen tegen eenzaamheid of neem contact met ons op. SWS kan een schakel zijn in vraag en aanbod.

Als organisatie kijken we terug op een geslaagde actieve week met mooie momenten van contact, gezelligheid en inspiratie

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken.

Laten we (er) welzijn

Wist je dat? In Nederland 1 op de 10 mensen zich erg eenzaam voelt? Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam.  Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen!

Er was veel activiteit rondom en tegen eenzaamheid in de week van 30 september t/m 7 oktober in de landelijke Week tegen de Eenzaamheid.

De week bruiste van activiteiten in diverse vormen met kleine gezellige groepen zoals koffie-ochtenden, het autisme belevingscircuit, een jongerenavond, een uitdeelactie met koeken op de weekmarkt.

In Staphorst, IJhorst en Rouveen waren een aantal momenten in deze week waarop er aandacht is besteed aan dit onderwerp. Dit gebeurde in diverse vormen rondom een een gezellige maaltijd bij de aanschuiftafel en in kleine vorm in de Buurtstee in Rouveen, een contactmoment op de markt op woensdagochtend met de wethouder Alwin Mussche om 9 uur, een voorleesuurtje, een theatervoorstelling over alzheimer/dementie, een jongerenmiddag en avond, wandelen, een bingo, een sing-in en een thema-avond over ‘niet zichtbare beperkingen’ en nog veel meer.

Stichting Welzijn Staphorst, Jongerenwerk, Carinova en een aantal kerken hebben deze keer samen de handen ineen geslagen om in de gemeente Staphorst een reeks activiteiten te organiseren rondom dit thema. Door ontmoetingsmomenten en informatieavonden te organiseren hopen we eenzaamheid steeds meer bespreekbaar te maken en te herkennen in onze samenleving.’

Deel een koek met een bezoek
Er werden 2 speculaaskoeken uitgedeeld met een kaartje “zullen we samen een bakkie doen” met de vraag/opdracht om deze koek met een bezoek te delen aan iemand in eigen omgeving die eenzaam kan zijn of weinig bezoek ontvangt. Samen met teamleden en bestuursleden van SWS was wethouder Alwin Mussche hierin ook actief in gesprek met marktbezoekers.

Bekijk hieronder wat foto’s van de momenten op de markt en van de maaltijd in de Buurtstee in Rouveen.