Vrijwilligerspluim 2019 in een nieuw jasje

Nomineer hier

SWS Vrijwilligerscentrale reikt eretitel en geldbedrag uit aan vrijwilligersorganisatie.
Zoals elk jaar zal de SWS Vrijwilligerscentrale ook in 2019 de Vrijwilligerspluim uitreiken aan een vrijwilligersorganisatie uit de gemeente Staphorst.

Geldbedrag als waardering

Dit jaar zal het iets anders gaan dan voorgaande jaren. De vrijwilligersmarkt, die altijd in Zaal Spoorzicht werd gehouden en waar de pluim ter plekke werd uitgereikt, is geschrapt.
Volgens Klaasje van Veen van SWS had deze markt niet het beoogde effect. ‘We hoopten dat we op die markt organisaties en mensen die vrijwilligerswerk zoeken bij elkaar konden brengen. Dat bleek in de praktijk echter niet zo te zijn.’
Stichting Welzijn Staphorst besloot dat het geld wat aan de vrijwilligersmarkt werd besteed beter gebruikt kon worden en reikt nu € 500,00 uit aan de organisatie die de jaarlijkse Vrijwilligerspluim ontvangt. ‘Op die manier wordt de waardering voor het vrijwilligerswerk nóg meer benadrukt. Niet alleen ontvangt de winnende organisatie nu de eer, maar ook daadwerkelijk een bedrag dat ze kunnen besteden aan hun activiteiten, zegt Klaasje van Veen.

Stemmen

Ook nieuw is dat de inwoners van Staphorst kunnen meebepalen wie de Vrijwilligerspluim 2019 ontvangt door digitaal hun stem uit te brengen. Naast deze stem zal een onafhankelijke jury beslissen over de Vrijwilligerspluim. De jury bestaat uit wethouder Alwin Mussche, Sportraadslid Herman Hempen, Henk Korterink vanuit diaconaal Platform en Jongerenraadslid Susan Hokse.

Nomineren

Alle inwoners en organisaties van de gemeente Staphorst krijgen tot 4 november 2019 de kans een organisatie te nomineren voor de Vrijwilligerspluim 2019. Dat kan middels een nominatieformulier op de website van SWS. Hierbij is het belangrijk om een goede motivatie te geven waarom deze organisatie de pluim verdient. Klaasje van Veen: ‘het is erg belangrijk dat er genomineerd wordt, alleen dan maakt een organisatie kans. Vorige jaren hoorden we in de wandelgangen veel lovende woorden over organisaties die de pluim zouden moeten ontvangen maar werd er helaas niet altijd officieel via het nominatieformulier genomineerd. Dat is jammer en een gemiste kans’.

Vanaf 2 november 2019 tot 23 november 2019 kan er via de website van SWS door inwoners worden gestemd op de genomineerde organisaties. Daarna zal de jury zich buigen over de motivaties.
Op 7 december 2019, de Nationale Dag van de Vrijwilliger, zal wethouder Mussche de Vrijwilligerspluim 2019 met bijbehorende cheque uitreiken.