Verslag van donderdagmiddag 16 maart 2017afdeling IJhorst, voorlichting ‘Veilig thuis wonen’

Vanmiddag kregen we uitleg van Marjan, José en Leonie van Icare uit Staphorst. Het ging over veilig thuis wonen voor ouderen.

Marjan had wat stellingen meegenomen. Als we het eens waren met de stelling moesten we gaan staan, als we het oneens waren mochten we blijven zitten. Het was een leerzame en gezellige discussie met veel lachen, vooral als we het mis hadden.

Ook ging het erover dat veel mensen een pieper hebben, maar dat die na het douchen vaak vergeten wordt om weer om te doen.

Zelf heb ik nog een mooi verhaal over mijn moeder (93), zij was gedoucht en de zuster deed haar ondergoed alvast in de wasmachine… ze had niet door dat de pieper aan het hemdje vastgebonden was. ‘s Nachts om 3 uur ging hij af in de wasmachine, de hele familie werd gebeld door de zuster, die er niet in kon, want moeder hoorde de bel niet, zij is nogal doof….. (maar gelukkig was er niets aan de hand)…

Er werd ook verteld dat er veel ongelukken met de fiets gebeuren, vooral met de elektrische fietsen. Je kunt tegenwoordig ook driewieler fietsen krijgen voor ouderen, of zelfs fietsen met zijwieltjes. Ja mensen: we gaan weer terug naar de kindertijd…..

Na de pauze werden we verdeeld in drie groepjes. De ene groep ging buiten oefenen met de rolstoel: vooral in en uit de deur bleek soms een hele opgave.

Toen met de rollator, het bleek dat veel mensen er niet goed achter lopen, maar hem als soort van kruiwagen gebruiken! Je loopt goed als je tussen de achterwielen gaat staan, mooi rechtop, de armen ontspannen  langs het lichaam, de handvaten ter hoogte van de polsen, ellenbogen licht gebogen als je de handvaten vast houdt. En dicht bij de rollator blijven lopen.
Het was heerlijk zonnig weer, dus buiten oefenen was geen straf.

Een ander groepje ging met Leonie oefenen met zitten en staan vanaf de stoel, ze gaf allerlei tips, zoals goed bukken en dat je kracht uit je bovenbenen moet halen. Al met al kregen we nuttige tips van Leonie, Marjan en José.

Marry de Jong